Carnaval schmink en Tips

Schminktips - kleurencombinaties - schminksjablonen - Glitter

Prachtig geschminkt met carnaval 
Kijk jij ieder jaar je ogen uit naar die prachtig geschminkte gezichten en wil je zelf ook zo goed kunnen schminken? Voor een mooie schmink hoef je niet perse goed te kunnen tekenen, met behulp van de juiste kwasten en kwalitatief goede schmink kom je al een heel eind. Misschien is het wel handig om sjablonen te gebruiken, wees creatief! 
Zonder glitters en wimpers is je carnavalsgezicht natuurlijk niet af.. dus Geef ook je lippen een mooi kleurtje en zorg voor een mooi eindresultaat.

Klaar voor de start?

De perfecte schmink begint met een schoon gezicht.
Reinig je huid met cleansing lotion (op waterbasis), dit werkt ontvettend. De meeste crème is te olieachtig/vet, daar pakt helaas geen schmink op waterbasis op..
Wil je toch dagcrème gebruiken? gebruik een goed hydraterende ‘under make-up’ dagcrème op waterbasis en begin pas met schminken als deze ingetrokken is. dat is zo’n 10 minuten later.

Oefen een klein stukje van te voren!

Vooral de kleurencombinaties zijn moeilijk te kiezen. neem daarom een mooi voorbeeld, bijvoorbeeld een foto van een gezicht dat al de juiste kleurencombinatie heeft.
Wees in het begin van het schminken niet al te perfectionistisch….een gezicht blijft in beweging en kleine oneffenheden heb je daarom altijd wel, in het geheel zal dat later niet opvallen!

Je begint met de grote vormen op het gezicht te zetten door te stempelen met spons en dan met verschillende vormen penselen en als je een heel eind bezig bent, dan werk je steeds meer aan de verfijnde details. Met steeds dunnere penselen natuurlijk.
Denk ook aan glitters, wimpers en pailletten hiermee creëer je extra luxe aan je ontwerp.

Wordt het anders als je verwacht had?…. Want dat gebeurd meestal!
Geen probleem: Schmink er iets anders overheen! 
Ga met steeds dunnere kwastjes werken.
Stempel met diverse matte kleuren over de vorige vormen heen, steeds dunner en verfijnder. Vooral stipjes en steentjes maken het helemaal af!

1. ‘Cake make-up’ is de perfecte Basis van je Vasteloavendgezicht

Waarom Cake make-up?

Gebruik een Cake-make-up (Grimas) als basis voor je schmink. Dit is een basisschmink op waterbasis met een geperste poeder erin verwerkt.

Hierdoor trekken de kleuren niet in je huid en wordt de schmink intenser van kleur. De watermak-up kleuren die je eroverheen schminkt komen er mooi bovenop te liggen. Daarnaast voelt het ook heel prettig aan èn was je het eraan het einde van de dag weer heel gemakkelijk af. Je hebt een DUN laagje nodig voor een goed resultaat. (tenzij je wit of een andere huidskleur wil schminken)

Zorg dat je het product netjes vervaagd in de hals… Of doorschminken tot aan de kledinglijn!

Welke kleur kies ik?

Cake make-up bestaat in heel veel verschillende huidskleuren, je kunt een kleur kiezen aan de hand van je thema (bijv wit bij geisha/ clown, of een kleur van een personage met een andere huidskleur dan jezelf)

Meestal wordt bij Vasteloavend schminken een kleur dicht bij je eigen huidtype uitgezocht.

Dan zou ik zelfs een tintje bruiner kiezen, dat ziet er lekker gezond uit! 

Bijvoorbeeld “W5,W6 en W7” zijn redelijk blanke huidskleuren voor daglicht geschikte tinten. Voor de hele blanke huidjes adviseer ik G1 of B2. Voor een goed overdreven zonnebankgebruind gezicht kies je (indiaanse; 1014 of meer europees; 1015.Voor halfbloed huidskleur is J7 vaak een mooie match, voor een iets donkerdere huid kun je de J7 beter mengen met “DE, D8 en D12” . 

“1027,1026” zijn zeer geschikt voor op toneel. hier zit meer oranje-pigment in verwerkt Goed voor als je in de spotlight staat!

Hoe breng je een Cake make-up aan?

Neem een rond schmink-sponsje, dompel deze onder in water en wring hem helemaal uit.

Dan wrijf je genoeg cake op de vlakke kant van het sponsje en breng je al deppend voor een dekkende egale basiskleur aan op het hele gezicht.

Voor een natuurlijk effect kun je de Cake make-up heel dun wrijvend aanbrengen, dat is vaak het mooist!

Dan krijg je niet zo`n harde “foundation-rand”, maar vervaag de cake make-up naar de hals.

Nu kun je starten met kleuren schminken. Veel plezier!

2. Achtergrondkleuren Blenden:
Eerst met schmink, dan Glanspoeder of felle kleuren matte oogschaduw poeder

Carnaval schminkvoorbeeld Sjabloon

Begin met een schoon sponsje, maak het eerst nat en wring hem helemaal uit. Wrijf er voldoende kleur op (goed laden! ) Spray water met een sprayflacon op je spons als de schmink/mak-up te droog is. 

Laat meerdere kleuren mooi in elkaar overlopen door ze 1 á 2 cm overlappend te deppen. Dit heet Blenden.

Als je transparantere parelmoerkleuren schmink hebt, dan is dit het moment om het mooiste resultaat eruit te halen! Parelmoer Watermake-up van Grimas werkt perfect om als achtergrond van je gezicht de kleuren te blenden. Ik gebruik vaak 1 matte en 1 glanzende kleur. (Blenden gaar ook goed met matte felle kleuren oogschaduw.) 

Neem een combinatie van kleuren die mooi in elkaar doorlopen, zoals bij een kleurencirkel of regenboog. Complementaire kleurencombinaties blenden iets lastiger, zet er dan een kleur tussen die wel lekker mengt. Kijk voor inspiratie van kleuren bij 

Schminkvoorbeelden

Glans poeders…. Zoo Mooi!!!

Pearlight èn Colourpowder (Pearl) van Grimas, zijn beide losse glans poeders die ik gebruik over een gekleurde basis van Watermake-up. Zodat de kleuren extra glanzen èn het werkt fixerend… supermooie Highlight!!. gebruik het plaatselijk (bijvoorbeeld je neus en op je jukbeen) vòòr dat je aan het penseelwerk of Sjabloon begint.

Let it Shine!!

3. Sjablonen Schminken

Als je niet zo`n vaste hand hebt, werken sjablonen heel goed. ook voor ingewikkelde patronen en herhalingen gebruik ik ze veel. Het werkt vooral snel, en handig voor schminken bij grote groepen.

Schmink-sjablonen geven vooral bij meerdere kleuren watermake-up, nèt niet precies op de zelfde plek… een extra vrolijk carnavalsgezicht met diepte, een gelaagdheid die zelfs mij, uit de losse pols niet zou lukken!

Leg het Sjabloon altijd droog op je gezicht en dep er met een redelijk DROOG sponsje overheen, (wel een goed met watermake-up gevulde spons, zonder te veel water erin) . Houdt het Sjabloon met een hand, op twee plekken vast.
Als je kort en stevig dept… dan krijg je een prachtig patroon. Herhaal dit vaker! Meestal lukt het niet om het hele sjabloon in een keer erop te zetten. dep daarom steeds op kleine stukjes die je laat aansluiten of overlappen.
Ik werk vaak en een richting 
Zonder het sjabloon van richting te veranderen, dan 2 á 3 mm verschuiven!
kies je de volgende (meestal Matte felle) kleur, Dit werkt prachtig voor een 2D effect!
Het resultaat ziet er heel ingewikkeld uit, het werkt snel, na even oefenen is het echt makkelijk om te doen.

4. Penseelwerk

Stempelen met je schminkpenselen!
Kijk naar de vorm van de kwast, dit figuur krijg je door te stempelen op de huid.
Vul je penseel van het ijzertje tot aan de punt met een smeuige schmink.

Roer evt het puntje in een andere kleur 😉

Grove penselen voor het creëren van de vollere figuren
Dunnere penselen voor fijne lijntjes en druppeltjes
Zorg voor een mooie spitse punt aan je penseel.

Werk van groot naar klein en bewaar de donkere lijnen voor het laatst.

Puntjes… Puntjes….Puntjes!
Gebruik ze om te hightlighten en je schmink tot een verfijnder geheel te maken.

Tip: gebruik de Stippelkwast met een druppel van schmink eraan….niet te hard duwen in de schmink.. want met een ‘lege’ stippelkwast krijg je ‘holle’ puntjes… ook Grappig, maar maak de schmink iets natter, zodat je een druppel schmink krijgt, dan wekt het supersnel!

4. En wanneer is je schmink klaar… NOOIT zonder glitters.

  • Teken je normaal gesproken de wenkbrauwen bij, of zetje een eyeliner?
  • Doe dat nu dan ook, wellicht nu in een vrolijk kleurtje! 
  • Dat geldt natuurlijk voor Mascara, wenkbrauwen een oogpotloodlijntje en een felle kleur lipstick.

*

  1. Plak wimpers voor een extra mooie oogopslag en schmink een toffe eyeliner of “Schmink oogschaduw met pearlite felle kleuren oogschaduw poeder!”
  2. Extra aandacht aan je lippen, bijvoorbeeld met een metalic/ knallend kleurtje lipstick of glitters over je lipgloss, dan wordt je schmink vanzelf nog mooier.
  3. Zonder glitters is het nog niet af! – Er zijn verschillende soorten glitters. Ik kies bijv Polyglitters van Grimas, Dit zijn Cosmetische glitters en voldoen dus aan de Europese eisen voor op de huid van je gezicht en mogen rondom ogen en lippen.

Welke kleur glitter kies je dan? Ik zou zeggen allemaal! Nou ja, Kleur bij kleur is meestal een goede keus. De losse glitters zijn extra feestelijk dat is super mooi. Je brengt ze aan met de achterkant van je penseel. Steek het stokje in de losse glitters, Het werkt statisch tik de glitters boven je gezicht. Er zijn ook puf-spray-flesjes (en dan bedoel ik eigenlijk niet Haar en kleding-glitter spuitbussen.. doe die maar op je haar en kleding! 😉

Als je extra accenten wilt leggen in je schmink kun je dat het beste doen met “Tipcreme”. Het is hele pigmentvolle glittercrème die erg goed blijft zitten. Je tipt of rolt deze zachtjes en dik met een wattenstaafje op de schmink, niet te hard duwen want dan wrijf je de schmink uit. dit is zeer geschikt voor kinderen. Omdat ze blijven zitten waar je ze aanbrengt!

Geschikt rond de ogen.

Chunky Festival glitters, deze grove glitters breng ik aan met ‘Stoppelpasta’ of ‘Blistergel’ van Grimas, (deze droogt goed op en smeert de schmink niet uit.) Let op! deze grove glitters zijn minder geschikt rond de ogen.

Festival Strass Steentjes kun je opnieuw plakken met Mastx huidlijm.

Nieuw zijn ‘SHIMMER FLAKES’ van Grimas het zijn sterk glanzende, 100% plasticvrije glitters met een platte structuur. Ze worden gebruikt voor speciale effecten over de schmink. en worden net als de Chunky glitters vastgezet met wat of gel-achtige lijm (mijn favoriet is ‘Blistergel’ van Grimas!)

Het is synthetische mica en zijn daarmee volledig plasticvrij. De Shimmer Flakes voelen heel zacht aan op de huid. Bovendien zijn ze naast veilig voor gebruik, ook milieu vriendelijk. (verkrijgbaar in meer dan 5 kleuren)

Nu ben je erelemaal klaar voor, 

Sjoone Vastelaovend Alaaf!

AnjapirAnjA